Thuiswerkplek

Categoriën:
Door de coronacrisis is ons huis voor een deel ook onze thuiswerkplek geworden. Al ruim een maand zien we collega’s alleen online op het beeldscherm van onze laptop of telefoon. Naast veel droevig nieuws zorgt het coronavirus ook voor een versnelling van de digitale samenleving. Met dank aan apps als Zoom en Microsoft Teams, die vergaderen op afstand mogelijk maken, doet menige keukentafel dagelijks dienst als home office. Ook nu er voorzichtig wordt nagedacht over versoepeling van het coronaspelregels is de verwachting dat thuiswerken in de toekomst voor veel meer mensen bij het ‘nieuwe normaal’ hoort. Een dag of meer dagen thuiswerken biedt onmiskenbaar voordelen: geen reistijd, geen files en flexibele werktijden.
 

Een goede thuiswerkplek is dus een vereiste. Dat begint met een goede bureaustoel, zoals beschreven in het vorige blog 'Een fijn thuis is goud waard'. De positie van je beeldscherm is een ander belangrijk aandachtspunt. Staat je beeldscherm op een comfortabele hoogte, zodat je geen nek- of andere lichamelijke klachten krijgt? Heb je last van daglicht of zon, verander dan de positie van je beeldscherm. Dit voorkomt ergernis en fouten.
 
Working hard of hardly working?
De kunst is een thuiswerkplek te creëren waar je geconcentreerd en plezierig aan de slag kan. Een plek waar je niet onnodig wordt afgeleid, bijvoorbeeld door huishoudelijke klusjes. Kortom: een plek waar je prettig zakendoet. 
 
Hierbij vijf tips om je thuiswerkplek comfortabel, uitnodigend en productief te maken:
 
  1. Zorg voor een opgeruimde en schone werkplek. Dat voorkomt stress en geeft creativiteit de ruimte. Als je een ruimte multifunctioneel gebruikt, bijvoorbeeld om in te werken en te relaxen, zijn opbergoplossingen je beste vriend. Geef alles een eigen plek uit het zicht. Een opgeruimd bureau = een opgeruimde geest. Schakel eventueel de hulp in van de Japanse opruimgoeroe Marie Kondo en haar onlangs verschenen boek Opgeruimd! Op het werk. 
  2. Daglicht op je thuiswerkplek is heel belangrijk. Daglicht geeft energie. Ga dus in een ruimte met een raam zitten om te werken.
  3. Zorg voor goede verlichting boven je werkplek. Dit helpt bij het concentreren, omdat je ogen minder snel moe worden. De juiste verlichting schept een aangename sfeer en schept ruimte. Combineer natuurlijk daglicht met sfeervolle lampen, zodat een prettige omgeving ontstaat waarin je ontspannen, creatief en gefocust bent.
  4. Zorg voor comfort. Door in de correcte, rechte houding te zitten, voorkom je lichamelijke ongemakken. Denk er ook aan regelmatig even op te staan en te bewegen, zodat je niet te lang achter elkaar naar je beeldscherm zit te kijken. Geef jezelf bewegingsvrijheid door te variëren in zithoudingen. Zet een comfortabele fauteuil of bank in de buurt van de werkplek en maak daar gebruik van om stukken te lezen, even te bellen of gewoon om even te relaxen met een kop koffie of thee. Vergeet ook niet af en toe een frisse neus te halen en buiten te bewegen.
  5. Geef karakter aan je thuiswerkplek met enkele inspirerende items en/of planten. Planten creëren een gevoel van kalmte en geven je frisse motivatie. 
Succes met het verder inrichten van je thuiswerkplek! Ben je op zoek naar inspiratie? Op ons inspiratiebord ‘Home Offices’ op Pinterest vind je veel leuke en inspirerende ideeën voor jouw thuiswerkplek! 
 
Wil je meer advies, bel of mail gerust: Kitty van Balveren, 06-29232316 of info@inspiringconcepts.nl.
 
Tekst: Francien van Zetten