Een fijn thuis is goud waard

Categoriën:
Het rondwarende coronavirus zorgt voor een verwarrende tijd. Het maakt mensen ongerust en onzeker. Tegelijk ontstaat er meer saamhorigheid en bieden mensen elkaar de helpende hand. Voor de een neemt de werkdruk enorm toe, vele anderen zijn noodgedwongen veel meer thuis aan het werk. Als er een ding duidelijk is geworden, dan is het wel dat een fijn thuis goud waard is. Een huis waar het goed toeven is voor het hele gezin. Een huis ook waar iedereen een eigen plek heeft, is belangrijker dan ooit. Mensen brengen ineens veel meer tijd thuis door vanwege de beperkende maatregelen, die nodig zijn om het coronavirus zo veel mogelijk in te dammen. 
 

Kantoor en ‘school’ in huis
Je huis is ineens ook je kantoor. Met de kinderen om je heen, omdat die niet naar school kunnen. En zo is je thuis ook opeens ‘de school’ voor de kinderen. Ze voeren aan de keukentafel hun schoolopdrachten uit, maar moeten zich ook kunnen ontspannen. Kortom: het is een wonderlijke tijd, zoals we nog niet eerder hebben meegemaakt. En we gaan er allemaal op onze eigen manier mee om.
 
Fijne (werk)plek
Je merkt hoe belangrijk het is dat je thuis een fijne plek hebt, constateert Kitty van Balveren van Inspiring Concepts. Een goed ingedeeld en praktisch ingericht huis biedt een comfortabel thuis. Met ruimte rond de keukentafel voor gezamenlijke activiteiten en als het even kan voor alle gezinsleden ook een plek waar ze zich kunnen terugtrekken. Of dit nu de slaapkamer is of een lekkere plek in de zithoek of tuin.
 
Nu er plotseling veel meer thuis gewerkt wordt, is een goede werkplek ook een vereiste. Je bureaustoel is het belangrijkste gereedschap op je werkplek. Zorg dat je hem goed op maat instelt. Meestal kun je de hoogte van de zitting, de lendensteun in je rug en de armleggers eenvoudig instellen. Probeer je stoel zo in te stellen dat je een prettige ondersteuning voelt. Hoe zit het met je beeldscherm? Staat het op de juiste ooghoogte en heb je geen last van het daglicht? Moet je veel bellen? Ga dan apart zitten. Dan kun je je beter concentreren op het gesprek en ben je geen stoorzender voor andere huisgenoten. Het zijn soms kleine dingen, die een groot verschil maken.
 
Binnen genieten van buiten
Ga op tijd naar buiten om een frisse neus te halen, te bewegen en te spelen. Daar heeft iedereen behoefte aan. En voor de tijd die je toch binnen doorbrengt, zorg dat je binnen ook van buiten kunt genieten. Zet je terras in bloei met bloeiende voorjaarsplanten, zodat je hier vanuit je huis van kunt genieten. Of haal het voorjaar in huis met een bloemetje. Maak het gezellig thuis!  
 
Andere manier van werken
Voor Inspiring Concepts betekent de nieuwe werkelijkheid dat er nauwelijks externe afspraken meer worden gemaakt. Daarvoor in de plaats komen belafspraken, waardoor de voorbereiding van projecten gewoon door kan gaan. ‘Eigenlijk werk ik zo efficiënter, waardoor ik ’s middags iets eerder klaar ben en kan genieten van de voorjaarszon’, zegt Kitty van Balveren. De uitvoering van een project moet soms worden uitgesteld. Dat wel. Veel vakbeurzen gaan niet door, zoals de wereldberoemde Salone del Mobile in april in Milaan. ‘Het afblazen van evenementen, zoals de interieurbeurzen, heeft een enorme impact op bijvoorbeeld de standbouw, die ligt helemaal stil’, stelt Kitty van Balveren vast. ‘Net zoals dat voor heel veel sectoren geldt.’ Inspiratie haalt ze uit andere bronnen, zoals tijdschriften en publicaties via internet. 
 
De komende tijd is het vooral een kwestie van voorzichtig voorwaarts gaan, denken in mogelijkheden en plannen voorbereiden voor na de corona-crisis.
Zorg goed voor elkaar!
 
Tekst: Francien van Zetten