Trend uitgelicht: Biophilic Design

Categoriën:
‘Biophilic design’ wordt één van de meest prominente trends in 2024.
 
In mijn interieurontwerpen voor binnen- en buitenruimtes pas ik  vaak het integreren van natuurlijke elementen en patronen toe. Het wordt misschien niet direct herkent als Biophilic Design. Maar wat is Biophilc design eigenlijk?
 
 
Bij deze trend worden natuurlijke elementen en patronen bewust geïntegreerd in binnen- en buitenruimtes. Het doel van deze trend is niet alleen om esthetische aantrekkelijke ruimtes te creëren, maar ook om bij te dragen aan de gezondheid en tevredenheid van de gebruikers en het gevoel van welzijn, rust en harmonie in binnenruimtes. Zowel thuis als op kantoor.
 
 
 
Studies hebben aangetoond dat mensen die omringd zijn door natuurlijke aspecten, minder gestrest zijn, beter kunnen concentreren en gewoon gelukkiger zijn. Als we ons drukke leven leiden vol technologie, blijkt dat we eigenlijk nog steeds een diepe behoefte hebben aan contact met de natuur. Biophilic
 
 
 
Design voorziet in die behoefte om die band met de natuur te versterken en ons thuis te laten voelen in een natuurlijke omgeving. Het is dan ook niet echt verwonderlijk dat natuurlijke elementen steeds vaker een rol spelen in het interieurontwerp.
 

Hoe pas je deze trend toe in je eigen interieur? 
Hier enkele tips:
  1. Het gebruik van natuurlijke materialen zoals hout, steen, kurk, riet en plantaardige vezels helpt een verbinding te creëren met de natuurlijke omgeving.
  2. Een gezellig hoekje met veel groene levende planten en groen in binnenruimtes brengt de natuur letterlijk naar binnen en verbetert de luchtkwaliteit. 
  3. Het maximaliseren van natuurlijk licht in een ruimte is essentieel voor Biophilic Design, omdat het ons biologisch ritme en gevoel van welzijn beïnvloedt. 
  4. Mooi uitzicht op de natuur, zoals vanuit een raam om een bosrijke omgevingen als door middel van een wandvisuals op een groene omgeving of andere natuurlijke elementen. 
  5. Natuurlijke organische vormen en patronen die in de natuur voorkomen, kunnen een gevoel van harmonie en evenwicht creëren. 
  6. Het toevoegen van water elementen zoals fonteinen of waterpartijen kan een rustgevend en ontspannend effect hebben. 
  7. Het gebruik van kleuren geïnspireerd door de natuur, zoals groen, blauw, bruin en aardetinten, creëren je een natuurlijke en kalmerende sfeer. 
Kom je er zelf niet helemaal uit en kun je wel wat hulp gebruiken? Neem contact met ons.