Kleur in je interieur

Categoriën:
Kleur, dé sfeermaker in je interieur
Kleuren bepalen de sfeer van je interieur. Ze roepen emoties op en hebben ook een belangrijk effect op de beleving van een ruimte. Met kleur kun je de sfeer van een ruimte bovendien op een efficiënte en betaalbare manier veranderen. Kortom: kleur is dé sfeermaker in je interieur. De juiste kleuren kiezen voor je huis, vinden veel mensen spannend. Hoe kies je het kleurenpalet dat passend is bij jou en je interieur? Hoe gebruik je kleur om van een kamer een ruimte te maken waar je je prettig voelt? Waar moet je beginnen?
 
Inspiring Concepts helpt je graag bij het kiezen van kleuren, die de gewenste sfeer creëren en een ruimte optimaal tot zijn recht laten komen. Kitty van Balveren gebruikt daarbij de kleurencirkel, die laat zien wat het effect is van kleur en kleurencombinaties. Sommige kleuren versterken elkaar (die zijn complementair), andere kleuren zwakken elkaar juist af.

      
 
Enkele voorbeelden van kleurencombinaties die vrijwel altijd werken zijn:
  1. Ton-sur-ton-kleurenpalet, hierbij combineer je verschillende nuances van één kleur. Dit brengt rust in je interieur.
  2. Contrasterend kleurenpalet, hierbij gebruik je twee kleuren die recht tegenover elkaar liggen op de kleurencirkel. Deze contrasterende kleuren versterken elkaar, wat speelse effecten oplevert.
  3. Harmonieus kleurenpalet, hierbij kies je een combinatie van liefst maximaal drie kleuren die naast elkaar liggen op de kleurencirkel. Dit zorgt voor balans en rust in je interieur.
Psychologisch effect
Denk na over het effect van kleurgebruik. Zoals gezegd: kleuren roepen emoties op. Blauw en groen noemen we ‘koele kleuren’, die een gevoel van kalmte en ontspanning creëren. Dat komt omdat we ze (onbewust) associëren met landschappen, zoals zee, bos of weide. Het is daarom raadzaam bij de keuze van kleuren rekening te houden met de functie van een ruimte. Kies in de slaapkamer voor rustgevende en evenwichtige kleuren, zoals groen, bruin of blauw. In je werkruimte kun je gerust experimenteren met opgewekte en inspirerende kleuren, zoals rood, oranje of turquoise. Ruimtes die op het noorden of het oosten liggen, ontvangen minder zonlicht, daar kun je met warme kleuren wat aan doen. Ligt je kamer op het oosten of het zuiden, dan kun je gerust koude kleurtonen gebruiken.
 
Ruimtelijk effect
Kleuren hebben een ruimtelijk effect. Ze kunnen een ruimte groter of juist kleiner laten lijken. Kijk dus goed naar de oppervlakte en de functie van een kamer bij het kiezen van de kleurencombinatie. Wil je optisch wat extra vierkante meters aan je woonkamer toevoegen, kies dan voor lichtere kleuren. Pas op met donkere kleuren: die hebben het tegenovergestelde effect. Dit betekent niet dat donkere kleuren taboe zijn. In een grote woonkamer creëer je met een donkere muur juist warmte en gezelligheid.
 
Lichtweerkaatsing
Kleuren weerkaatsen het invallende licht. Hoe helderder de kleur, hoe meer weerkaatsing er is. Zo weerkaatst invallend licht het best op helder wit. Zwart absorbeert licht en laat een kamer wat kleiner en intiemer lijken. Heb je donkere kleuren in gedachten, maar wil je toch het ruimtelijke gevoel behouden, dan kan je ervoor kiezen om een enkele accentmuur donker te schilderen. Voor een wand waar je veel naar kijkt, kies je beter een donkere, rustgevende kleur, zo lijkt de muur te vervagen. In een ruimte waar meer actie is, zoals een keuken of een kinderkamer, past een felle kleur op de muur perfect.
 
Kleuradvies op maat?
Ben je benieuwd wat een 'kleuradvies op maat' voor je interieur kan betekenen? Wil je meer weten over kleurgebruik?
Maak dan een afspraak met Kitty van Balveren. Ze helpt je graag met het kiezen van de juiste kleuren en praktische tips!