Kantoor: van werkplek naar 'ontmoetingsplek'

Categoriën:
De coronacrisis heeft een dikke streep gezet door de sociale functie van het kantoor en het gevoel ven verbondenheid van werkenden. Meer thuiswerken wordt de norm. Toch missen veel werkenden het directe, menselijke contact met hun collega’s. Dat communiceert makkelijker en je wisselt vlotter ideeën uit. Nu we langzaam terugkeren naar lantoor, is het goed na te denken over de nieuwe functie van het kantoor. Het kantoor verandert van werkplek in ‘ontmoetingsplek’. Kitty van Balveren van Inspiring Concepts geeft daarover praktisch advies. ‘Er is van alles op de markt. Het gaat erom wat jouw bedrijf nodig heeft.’
 
Voordelen combineren
De lockdown-tijd heeft ons doordrongen van de toegevoegde waarde van het fysieke kantoor voor het samenwerken, van brainstormen tot ideeën uitwerken. Door de voordelen van thuiswerken te combineren met samenwerken op kantoor ontstaan nieuwe werkplekconcepten. Die gaan verder dan de bureaus en stoelen anderhalve meter uit elkaar zetten en het invoeren van eenrichtingverkeer op de werkvloer. Elk bedrijf gaat op zoek naar de ideale balans tussen individuele werkplekken en teamruimtes waar je bijvoorbeeld ook gasten kunt ontvangen.

 
Er verandert veel
Mensen keren stap voor stap terug naar hun werkplek, dat vraagt om aanpassingen. Er zijn andere ‘werkgewoontes’ ontstaan en er gelden nieuwe hygiëne- en veiligheidsmaatregelen. Er verandert veel: de koffieautomaat als ontmoetingsplaats verdwijnt. Een zakelijke bespreking in de buitenlucht tijdens een wandeling of in een (binnen)tuin bij het kantoor is een betere optie. Experts verwachten ook dat de digitalisering versneld doorzet op de werkvloer. Denk aan een kopieerapparaat dat reageert op je stem, zodat je geen knopjes hoeft aan te raken.
 
Toekomstbestendig kantoor
Door elkaar op een veilige manier te ontmoeten, ontstaat er weer sociale verbondenheid op de werkvloer. Niet iedereen zal meer tegelijk op kantoor zijn. Daardoor is het mogelijk de bestaande ruimte anders te gebruiken. Nadenken over hoe zo’n toekomstbestendig kantoor eruitziet is belangrijk en pakt voor elk bedrijf anders uit. Denk aan vragen als: wat wordt de functie van het kantoor? Welke activiteiten en behoeften zijn er? Wat kun je thuis niet en waarvoor wil je naar kantoor?
 
Multifunctioneel
Het kantoor van de toekomst dient flexibel, multifunctioneel en praktisch te zijn. Er is vooral behoefte aan ontmoeting en samenwerking in verschillende typen kantoorruimten. Inspiring Concepts adviseert een ruimte zo in te richten dat er gedurende de week verschillende activiteiten kunnen plaatsvinden.
 
Kitty van Balveren van Inspiring Concepts biedt hulp bij het creëren van deze multifunctionele, flexibele werkplekken. Ze gaat graag met je in gesprek over het ‘intelligent’ herinrichten van bestaande kantoren tot ‘coronaproof’ werkplekken. ‘Aanpassingen hoeven niet ingrijpend of kostbaar te zijn. Het is belangrijk doordacht te werk te gaan, want er is een enorm aanbod van maatwerkoplossingen op de markt. De vraag is: wat past het best bij de werkzaamheden in jouw bedrijf en hoe pak je dit slim aan.’ Wij gaan graag daarover het gesprek met je aan. Neem vrijblijvend contact met ons op.
 
Tekst: Francien van Zetten