De interieurtrends van 2023 gespot in Milaan

Categoriën:
Medio april was ik in Milaan en bezocht daar de Salone del Mobile; het Design Mekka voor interieurliefhebbers. Bekende merken, gerenommeerde ontwerpers en jonge talentvolle designers tonen hier hun nieuwste ideeën & collecties. Het was een inspirerende reis vol van nieuwe ideeën, ontwerpen en trends. Benieuwd wat je de aankomende tijd kunt verwachten op interieurgebied? In dit blog deel ik graag de meest opvallende interieurtrends uit Milaan.
 
Crack of Color
Veel kleurgebruik in het interieur zien we al langer. In Milaan zag ik verrassend veel opvallende kleurcombinaties. De opkomende trend bestaat uit het gebruik van contrasterende kleuren tegen neutrale achtergronden en natuurlijke materialen. Hierdoor wordt een dynamische en energieke sfeer gecreëerd die de zintuigen stimuleert. De nieuwste collectie van MOOOI laat uiteenlopende combinaties van kleur- en materiaal-gebruik zien. Het is tijd om felle en intense tinten toe te voegen aan je interieur!
 
 
Biophilic Design
Eén van de meest prominente designtrends van Salone del Mobile is biophilic design: een ontwerpbenadering die de verbinding tussen mens en natuur benadrukt. En natuurlijke elementen wil integreren in binnen- en buitenruimtes om welzijn en creativiteit te bevorderen. Van levende muren tot meubels gemaakt van natuurlijke materialen zoals hout en steen. Er werden tijdens de designweek enkele inspirerende en innovatieve producten getoond die de schoonheid van de natuur naar binnen brengen.
 
Een geweldige verkenning van dit onderwerp was de installatie ‘Beyond the Surface’ van SolidNature, ontworpen door Ellen Van Loon en Giulio Margheri van OMA, die de reis van natuursteen verkent, van de geologische vorming tot het eindproduct. 
 
 
Milieuvriendelijk design
Milieuvriendelijk design is de afgelopen jaren een groeiende trend geweest en één van de belangrijkste designtrends in Milaan. Door het groeiende bewustzijn van de impact van design op het milieu, kiezen veel ontwerpers er nu voor om duurzame materialen in hun werk te verwerken. Deze trend gaat niet alleen over duurzaamheid, maar ook over het creëren van mooie, functionele en tijdloze producten die de tand des tijds doorstaan.
 
 
Door voorrang te geven aan het gebruik van milieuvriendelijke materialen en processen, verkleinen ontwerpers niet alleen hun ecologische voetafdruk, maar creëren ze ook producten die gemaakt zijn om lang mee te gaan en waarvan we nog generaties lang kunnen genieten. 
 
 
Organisch design
Een andere belangrijke designtrend is organisch design, dat de grenzen tussen het natuurlijke en het door de mens gemaakte doet vervagen om mooie en functionele stukken te creëren. Deze trend creëert, met het gebruik van gebogen lijnen en zachte vormen, harmonie met de omgeving en zorgt naast een natuurlijk en organisch gevoel ook voor elegantie en vrouwelijkheid.
 
 
Salone del Mobile 2023 was weer een enorme bron van inspiratie!