Erfstukken in je interieur

Categoriën:
Een balans van oud en nieuw.
 
Arnhem, 15 januari 2017. Het is vandaag precies een jaar geleden dat mijn moeder op 87-jarige leeftijd overleed. Ze woonde tot het laatst zelfstandig. Gezien haar leeftijd zou je kunnen denken dat haar interieur oubollig was. Niets is echter minder waar. Ik weet nog dat ze na haar 70ste een antiek Chinees dressoir kocht en later nog een smalle Chinese bruidskast. Niet echt de leeftijd waarop je dat zou verwachten. En aan de wand hingen verschillende Chinese wandpanelen naast de antieke klok. Mijn moeder hield van mooie dingen.
 
erfstukken eclectisch interieur, persoonlijk karakter fauteuil, familie erfstuk, nieuwe look, herstofferen fauteuil Eclectisch interieur, familie erfstuk, marmeren tafel, gietijzer  

Het eclectische interieur van mijn moeder
Ze was ook zuinig op haar meubels. In haar woonkamer stonden bijvoorbeeld ook twee oude oorfauteuils; gekocht toen ze trouwde begin jaren ‘60. Een sidetable van gietijzer met een marmeren blad; gemaakt van een marmeren plaat die uit haar oudelijk huis kwam. Of het barokke bijzettafeltje naast de fauteauil waarin ze graag zat. Stuk voor stuk brengen deze items dierbare herinneringen en mooie verhalen van vroeger bij mij naar boven. 
 
Erfstukken, een balans van oud en nieuw
Nu een jaar later, hebben veel van deze meubels een tweede thuis gekregen. Geïntegreerd in het interieur van mijzelf en dat van mijn zus. De oorfauteuils, het antieke Chinese dressoir, de marmeren sidetable; ze zijn met liefde opgenomen in onze woonkamers. Een enkel item in een nieuw jasje door herstoffering. Er is een balans ontstaan tussen oud en nieuw, heden en verleden. Elk item voegt persoonlijkheid en karakter toe aan mijn interieur.
 
Hoe integreer je erfstukken in je interieur?
Soms is het moeilijk om items die uit een erfenis komen of zijn geschonken door een familielid in je interieur in te passen. Het kan zijn dat een meubelstuk een totaal ander stijl heeft dan de rest van je meubels. Probeer dan te kijken of je meerdere erfstukken bij elkaar kunt zetten en geef ze een prominente plek in je interieur. Durf het contrast op te zoeken. Contrasten zijn nodig om balans te creëren. Mat versus glanzend, licht versus donker, warme versus koele kleuren, maar ook oud versus nieuw, modern versus vintage. Zo creëer je je eigen eclectische interieur met dierbare bezittingen die je leefomgeving persoonlijk en eigen maken. 
 
Wil het je maar niet lukken om een mooi totaalplan te maken dat klopt en in balans is? En kun je wel wat hulp gebruiken?
BewarenBewaren