Salone del Mobile 2017, Milaan

Categoriën:
Begin april vertrok ik in gezelschap van 3 gezellige meiden, voor de vijfde keer naar de Salone del Mobile in Milaan. Het meubelmekka voor iedereen die van interieur en design houdt.

Het beursgebouw Rho Fiera richt zich met zijn 20 hallen meer op interieurdesign, terwijl in de stad op verschillende locaties in voormalige industriële gebouwen, ambachtelijke werkplaatsen en ateliers diverse evenementen en presentaties worden georganiseerd op een breder gebied van design en vormgeving. Er is zoveel te zien en te beleven dat je keuzes moet maken en moet accepteren dat je niet alles kunt zien. Het zijn vier inspirerende dagen geweest. Hierbij een samenvatting van ons designavontuur.

   

Masterly, the Dutch in Milano
We starten bij Masterly, het exclusieve domein van Nederlandse ontwerpers in Palazzo Francesco Turati. Dit jaar is gekozen voor het thema Mondriaan to Dutch Design. Naast bekende grote namen zoals Leolux, Dutch Gelderland Groep, de Ploeg en Ahrend, sprong de jonge ontwerper Valentijn Rieb er toch wel uit met zijn Chester Block hocker. De hocker van Valentijn is een knipoog naar de klassiek lederen Chesterfield bank. Valentijn maakte in dit ontwerrp de vertaling naar houten zitblokken met daaronder een verend oppervlak. Hierdoor wordt de houtenhocker toch als lederen bank ervaren. Een bijzonder verrassend materiaalgebruik. Met deze hocker heeft Valentijn in 2016 de Baars & Bloemhoff Master of Materials prijs gewonnen.
 
Salone del Mobile,Rho Fiera en Zona Tortona
Dit jaar heb ik voor het eerst weer een bezoek gebracht aan het beursgebouw Rho Fiera. Ruim 20 hallen met gerenommeerde merken en nieuwe meubelontwerpen. Te veel om te bekijken. Van te voren een lijstje maken van de merken die ik wilde bezoeken, was dan ook geen overbodige luxe. We hebben kort een bezoek gebracht aan de stands van onder andere Vitra, Moroso, Nomann Copenhagen, Muuto, Arper en Arco. Na twee uur wandelen door de drukke beurshallen laten wij ons weer onderdompelen in het design van de wijk Zona Tortona. De oudste alternatieve plek buiten de beurs. De Zone Tartona profileert zich zelfstandig en biedt veel ruimte voor jonge ontwerpers. Veel presentaties waren dit jaar geïnspireerd op het thema hospitality. Bij 'Hotel' Moooi speelde dit thema ook de hoofdrol. Van hotelkamer tot lobby, allemaal onderdeel van één spannende presentatie. In 'hotel' Moooi ook Microsculpture, een unieke tentoonstelling van de Engelse fotograaf Levon Biss die insecten presenteert als nooit te voren.
 
Fietstocht, Quadrilatero della Moda en Belvedere Garden
Elk jaar word ik door mijn gezelschap geïnspireerd om iets nieuws te ontdekken in de stad Milaan. Daarom dit jaar een fietstocht door de stad. Het was heerlijk om na dagen wandelen, de stad eens per fiets te verkennen. Op onze fietstocht kwamen we o.a. door de wijk Isola met als hoogtepunt Bosco Verticale. Deze twee eco-wolkenkrabbers, ontworpen door de Italiaanse architect Stefano Boeri, zijn uitgerust met ongeveer twee hectare aan metershoge bomen, struikgewas en andersoortige planten op de verschillende balkons. Echt waanzinnig en een Must See als je in Milaan bent!
 
Ook de wijk Quadrilatero, hét modekwartier van Milaan, is een bezoek waard. Hier vind je de mooiste en meest dure winkels. Merken als Prada, Versace, Dolce en Gabana, Louis Vuitton en Gucci zijn hier goed vertegenwoordigd. De etalages zijn extravagant en adembenemend. Design en mode gaan hier hand in hand. Op onze tocht door de wijk stuiten we op de Belvedere Urban Garden. Een unieke tuin gemaakt door de wereldberoemde bloemist Thierry Boutemy. De inrichting van de hippe cocktailbar is verzorgd door de merken Floss, Moroso en Dada Furniture. In deze oase van rust en design konden wij even uitrusten en genieten van een heerlijke cocktail.
 
    
 
Ventura Lambrate
Op de laatste dag brachten we een bezoek aan het designdistrict Ventura Lambrate. Een wijk waarin vooral tentoonstellingen en producten zijn te zien van jonge creatieve labels uit de hele wereld. Ook Ikea festival exposeerde hier in een uitgestrekte opslagruimte. In samenwerking met de Britse ontwerper Tom Dixon heeft Ikea een uniek modulair slaapbank "hackable" sofa ontworpen en hier gepresenteerd. Een ander hoogtepunt was toch wel REDO Super Supermarket. Op het eerste gezicht lijkt het een echte supermark vol met producten die niet bruikbaar noch eetbaar zijn. Alle producten zijn gemaakt van restmaterialen en opnieuw vormgegeven als mooie nieuwe kunststukken. De presentatie verwijst naar een nieuwe realiteit waar iedereen bewust leeft en waar recyclen de norm wordt.
 
Dit is nog maar een kleine greep van al het moois wat wij hebben gezien. Helaas aan al het mooie komt een eind. Ook dit jaar weer te weinig tijd om alles te zien. Maar wel een bron van inspiratie en nieuwe ideeën voor toekomstige interieurprojecten.
 
Kijk voor nog meer inspiratie op mijn Pinterest bord 'Salone del Mobile 2017'.