‘Binnen wordt buiten’ in bedrijfsrestaurant stadhuis Almere

Het bedrijfsrestaurant van het stadhuis van Almere heeft een complete metamorfose ondergaan met de introductie van het interieurontwerp ‘binnen wordt buiten’. Inspiring Concepts is verantwoordelijk voor dit eigenzinnige concept. In samenwerking met VDK Projecten heeft Inspiring Concepts de pitch van de gemeente Almere gewonnen en is het bedrijfsrestaurant dit voorjaar opnieuw ingericht.
 
Multifunctioneel gebruik
De Gemeente Almere wilde graag een sfeervolle ruimte, die multifunctioneel te gebruiken is. Dit wordt het uitgangspunt in het ontwerpproces. Naast de gebruikelijke lunch, dient de ruimte ook mogelijkheden te bieden voor vergaderen, overleg, bijeenkomsten en individueel werken. Een andere wens was om een deel van het bestaande meubilair te hergebruiken. Zo hebben de bestaande treinbanken en oor-fauteuils een nieuwe plaats gekregen in het interieurconcept.
 
Meebewegen op ritme van de dag
Het bedrijfsrestaurant is nu zo ingedeeld dat het gebruik meebeweegt met het ritme van de dag. Het is nu een multifunctionele ruimte geschikt voor lunches en borrels, bovendien is het ook een heel functionele/prettige plek voor informeel overleg en om te vergaderen. Ons inrichtingsplan voorziet in  zoveel mogelijk zitplaatsen. Het onderscheid in het soort zitplaatsen markeert de verschillende zones in de ruimte; hoog zitten, laag zitten, treinbanken, oor-fauteuils en lounge-meubilair.
 
  • Stadhuis-Almere-0-Plattegrond-lunchruimte.jpg
    Stadhuis-Almere-0-Plattegrond-lunchruimte.jpg
  • Stadhuis-Almere-1.jpg
    Stadhuis-Almere-1.jpg
  • Stadhuis-Almere-2.jpg
    Stadhuis-Almere-2.jpg
  • Stadhuis-Almere-3.jpg
    Stadhuis-Almere-3.jpg
  • Stadhuis-Almere-4.jpg
    Stadhuis-Almere-4.jpg
  • Stadhuis-Almere-5.jpg
    Stadhuis-Almere-5.jpg
  • Stadhuis-Almere-6.jpg
    Stadhuis-Almere-6.jpg
 
Locatie: Almere   Gerealiseerd:  2020    Ontwerper: Kitty van Balveren    Realisatie: VDK Projecten, Saskia Daalmans.  Fotografie: Rob Kater Photography

Concept ‘binnen wordt buiten’
Het restaurant heeft een grote raampartijen met uitzicht op een mooi aangelegd dakterras. Het idee om de sfeer van het buitenterras naar binnen te halen was dan ook snel geboren. De groene beplanting en het lichte, rustige kleurgebruik met veel groene accenten, geven de ruimte een frisse en uitnodigende uitstraling en versterken het buitengevoel.
 
Planten spelen een grote rol in het concept ‘binnen wordt buiten’. Zo bevindt zicht midden in de ruimte een grote plantenbak van 6 meter lengte met een diversiteit aan planten. Boven de leestafel duikt groen op in de vorm hangplanten en langs de grote glaspartij zijn groepen planten geplaatst.
 
Kleur- en materiaalgebruik
Kwaliteit, duurzaamheid en flexibiliteit zijn de uitgangspunten voor de nieuwe inrichting van het bedrijfsrestaurant. De basis van het interieur is wit. Deze kleur werkt rustgevend en ruimtelijk, geeft licht en is tijdloos. Voor het kleurgebruik hebben we gekozen voor zwart, wit en grijs in combinatie met groentinten. Door veel planten toe te voegen ontstaat een leefbare, aangename en rustgevende sfeer.
 
Door onder verschillende plaatsen in de open ruimte tapijt toe te passen, ontstaat een warme sfeer. Voor het tapijt hebben we gekozen voor de Moss in stone uit de kleurcollectie Human Connections van Interface. Dit bedrijf in Scherpenzeel loopt voorop als het gaat om hergebruik van materialen en klimaatneutrale productie. Het design is gebaseerd op mosvorming op tegels, dat zorgt voor een natuurlijke uitstraling. Deze tapijttegels brengen de rust van de natuur in de ruimte en zorgen daarmee voor een ontspannen gevoel.
 
In de loungezone, achter de treinbanken, is dit tapijt geheel doorgelegd. Tussen de treinbank en loungebank hangen semi transparante gordijnen om een meer intieme sfeer te creëren. Deze sfeer wordt versterkt door het gebruik van ronde vormen en door de hanglampen Vertigo van Petite Friture, echte eyecatchers. De lage loungestoelen van het merk Hutten en de op maat gemaakte loungebanken door VDK projecten maken de loungezone compleet.

Het bedrijfsrestaurant is veranderd in een sfeervolle multifunctionele ruimte  dat in gebruik meebeweegt met het ritme van de dag.
 
Tekst: Francien van Zetten