'Vergeet het licht niet!'

Categoriën:
Nu de dagen steeds korter worden en de avonden langer, is goede verlichting in huis onmisbaar. Verlichting bepaalt voor een groot deel de sfeer in een interieur en heeft een grote invloed op kleur en ruimte. 
 
Toch wordt de toegevoegde waarde van verlichting in een interieur vaak onderschat. Licht staat bij de meeste mensen onderaan op het prioriteitenlijstje en wordt pas als allerlaatste aangepakt. Dat is jammer want het kan een interieur maken of breken. Daarom is het verstandig om op tijd na te denken over een goed lichtplan voor je interieur. Want een lichtplan is meer dan een paar lampen neerzetten.
 
Licht is de sfeermaker!
Verlichting is een belangrijk onderdeel van het interieur. Goede verlichting is functioneel, sfeervol en praktisch tegelijk. De manier waarop je in je huis omgaat met licht bepaalt voor een groot deel de sfeer in je huis. Elke lichtbron geeft een ander lichteffect. Daarom is het belangrijk van tevoren goed te bedenken waar de verlichting in een ruimte moet komen en welk effect je ermee wilt bereiken. Heb je plannen voor een verbouwing of moet je huis nog gebouwd worden, dan raad ik je aan om van tevoren een lichtplan te maken. Zo heb je vooraf duidelijk in beeld waar aansluitpunten, stopcontacten en schakelaars moeten komen.

Wat komt er bij een lichtplan kijken?
In het lichtplan werk ik de opzet van de verlichting uit en laat ik je zien waar welke soort verlichting wordt toegepast. Daarnaast geef ik aan welke armaturen passend zijn bij de sfeer van de ruimte en jouw interieur. Hoe ga ik te werk? Ten eerste is het belangrijk om de desbetreffende ruimte goed in beeld te krijgen. ‘Wat is de functie en het gebruik van de ruimte? Op welke plaatsen in de ruimte komt er daglicht binnen? Hoe ziet de indeling van de ruimte eruit?’
 
Wanneer dit alles duidelijk is, denk ik na over de gewenste sfeer en functie(s) van de verlichting. Met andere woorden welk effect willen we bereiken? Ook zaken mee als; plaats, soort, aantal en vormgeving van de verlichtingsarmaturen, de gebruiksmogelijkheden (door schakelen en/of dimmen) en uiteraard het beschikbare budget voor aanschaf van de armaturen neem ik mee.
 
De verschillende functies van verlichting
Om een lichtplan optimaal vorm te geven, maak ik onderscheid in basisverlichting, functionele verlichting en sfeerverlichting. De basisverlichting zorgt ervoor dat er voldoende licht is in de ruimte en dat de ruimte mooi egaal en diffuus verlicht wordt. Functionele verlichting is gericht licht. Denk hierbij bijvoorbeeld aan verlichting boven de eettafel of een leeslamp naast een fauteuil.
 
 
Bij sfeerverlichting staat het uiterlijk van de armatuur voorop. Deze valt op door zijn uiterlijk. Ze vormen als het ware een eyecatcher in je interieur. Soms wil je op één plek verschillende functies combineren. Zo werk je overdag aan de eettafel met je laptop, terwijl je hier 's avonds gezellig zit te eten. Kortom, licht heeft een grote invloed op je interieur en de sfeer & beleving van de ruimte. 

Kom je er zelf niet uit? 
Bij het opstellen van een goed doordacht en volledig lichtplan komt veel kijken. Een goed verlichtingsplan zorgt voor een aangename sfeer en geeft tevens een functionele lichtopbrengst. Hulp inroepen van een professional is dus nog niet zo’n gek idee. Als interieurontwerper ben ik dagelijks bezig met het maken van interieurplannen en het kiezen van de hierbij passende verlichting. 
 

Wil jij thuis ook een mooi en doordacht verlichtingsplan? En kun je daarbij wel wat hulp gebruiken? Ik adviseer en help je hier graag bij. Want ook in een bestaand interieur is dit de juiste tijd om de verlichting eens onder de loep nemen. Meer weten? Maak een afspraak!